Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ON

ondra.novacisko.cz

14. 9. 2010 0:25
Bože to jsou pindy

Prozradím vám sladké tajemství. To že klesá HDP neznamená, že se ekonomice nedaří. To jen klesá nějaký ukazatel. Ekonomice se daří vždy, pokud do ní nezačne kecat stát.

0 0
možnosti
W

www.cestazkrize.cz

14. 9. 2010 8:14
Re: Bože to jsou pindy

taky vám řeknu tajemství. o HDP není v článku ani slovo.

0 0
možnosti
JH

Profesor_Nula

13. 9. 2010 23:13
Co tedy navrhuje autor?

Stýská se mu po centrálně plánované ekonomice, kde se chytré mozkovny snaží věštit z křišťálové koule v nějakém prognosťáku?;-) Stýská se mu po umělé zaměstnanosti až přezaměstnanosti? Jaké je řešení nezaměstnanosti, autore.

0 0
možnosti
W

www.cestazkrize.cz

14. 9. 2010 8:18
Re: Co tedy navrhuje autor?

nestýská, nestýská. řešení neexistuje. prostě není dost práce pro všechny, kdo pracovat chtějí. a proto ti kdo pracovat nemohou nesmějí být osočováni z lenosti, případně rovnou kriminalizováni.

0 0
možnosti
S

Sir-Filip

13. 9. 2010 11:30
Pan Keynes

byl bezesporu jeden z nejslavnějších ekonomů 20. století, ale příčinu nezaměstnanosti správně neodhadl. Tisk peněz v dlouhém období způsobí jen a jen stagflaci tak, jako tomu bylo v 70. letech. Hospodářství se nedá řídit!Je to jako příroda, každý zásah se vrátí později a bude mnohem horší!! tak jako "Great depression" ve 30. letech (celá 20. léta Fed uměle snižoval úrokovou míru tiskem peněz, vrcholem léta 26-27) Stejná situace i před loňskou recesí... ne pane, žádnou ránu neoliberálové nedostali... naopak se stále potvrzuje to, co sami tvrdí..... !!! já se mezi ně samozřejmě také řadím....;-)

0 0
možnosti
W

www.cestazkrize.cz

13. 9. 2010 11:43
Re: Pan Keynes

řekl bych, že souhlasím se vším co jste napsal do diskuze. a klidně se pod to podepíšu. Je tu ale problém s prací, která v současné době není příliš mnoho.  Protože je tu zásadní otázka - je levná pracovní síla z ciziny dotací? Pokud ne, tak se jedná o výsledek tržních mechanismů. Dotace sice likvidují jednotlivé subjekty, ale už se snaží jen (beznadějně a nesmyslně) napravit situace, které vytvořilo tržní hospodářství.

0 0
možnosti
VV

SYETEY-KOTZOUR

13. 9. 2010 10:07
horší než levicový intelektuál

už je jen zapálený levicový intelektuál ;-D;-DRv

0 0
možnosti
W

www.cestazkrize.cz

13. 9. 2010 11:28
Re: horší než levicový intelektuál

nevím co je to levicový intelektuál a tak to asi není na mě...

0 0
možnosti

Libri

13. 9. 2010 9:06
malý dotaz - co je efektivnější

platit státnímu zaměstnanci 20.000 brutto (tedy cca 30.000 z rozpočtu) nebo 10.000 čistého (také z rozpočtu) nezaměstnanému, než si sežene vlastní džob? samozřejmě za předpokladu, že ten vymyšlený zaměstnanecký post je jen pro udržení zaměstnanosti (což je odhadem cca 30% různých byrokratů a řídících mezičlánků státních institucí a při zjednodušení legislativy i mnohem více

0 0
možnosti
W

www.cestazkrize.cz

13. 9. 2010 11:31
Re: malý dotaz - co je efektivnější

díky za názor, mám otázku. Když ve veřejném sektoru práce nebude (jakože teď není), tak půjdou všichni žebrat? Už teď je přes pul milionu nezaměstnaných a to je chcete všechny označit nálepkou "Nechce pracovat, ať nejí?"

0 0
možnosti
A

Alfie

13. 9. 2010 8:59
Pořád se kritizuje neoliberální propagace volného trhu

a přitom se poukazuje na jeho nefunkčnost - ovšem jako příklad se uvádí problémy trhu svázaného regulacemi a dotacemi, tedy nikoli volného!

Přičemž lékem na tyto problémy mají být další regulace a dotace = vyhánění čerta ďáblem.

Místní zemědělci mají problémy udat svou produkci - v konkurenci s dováženými, silně dotovanými produkty zemědělců okolních zemí. Ovšem, být to na volném trhu, tedy bez dotací, co by se asi prodávalo lépe - jablka místní, za cenu jakou mají dnes a nebo jablka dovážená, ovšem za cenu reálnou, tedy to, co dostal jejich pěstitel + veškeré náklady na dopravu k nám?

0 0
možnosti
VB

silný kuřák

13. 9. 2010 9:05
Re: Pořád se kritizuje neoliberální propagace volného trhu

To je jen jeden příklad. A doufám, že se nepletu, ale zhruba polovina peněz EU jde do dotací na zemědělství. Jenže zemědělství spotřebovává obrovské množství pohonných hmot, z kterých se platí obludná spotřební daň a tak se to vymazává. Kromě toho, že na zem. je navázána řada dalších odvětví, což v důsledku snižuje nezaměstnanost. Ale je to ukrutný zásah do systému.

0 0
možnosti

Libri

13. 9. 2010 8:35
příroda (tedy i lidé) směřuje k vyšší efektivitě

tedy s minimem energie mít maximální užitek (jinými slovy též k vyšší produktivitě), kdo se tomuto vývoji není schopen přizpůsobit zaniká (bankrotuje). je logické že jedinou možností těch, kterým hrozí zánik a nedokáží se přizpůsobit, je snaha tyto tendence popřít a vymýšlí regulece, "správné ceny", "přiměřené odměny", dotace. bohužel vzdorují silnějším tlakům objektivních zákonitostí, takže výsledkem takových snah je jen krátkodobá úleva, na kterou se vyplýtvá neúměrné množství zdrojů, a následné uvedení procesů do rovnováhy a přirozenosti.

PS - pokud dotyčný nezaměstnaný ví,že je rekvalifikace na word a excel k ničemu, asi je lepší vymyslet jiný obor, kde se dotyčný uplatní, ale to mu nikdo nemůže definovat, to si musí vymyslet sám, jinak bude mít holt problémy (ale proboha nesnažme se hledat jeho štěstí za něj)

0 0
možnosti
VB

silný kuřák

13. 9. 2010 8:49
Re: příroda (tedy i lidé) směřuje k vyšší efektivitě

Příroda také likviduje vše, co není schopno se uživit. Kvůli tomu má spousta druhů vysokou porodnost. Jenže člověk léčí. Řada druhů hyne brzy, protože masožravci mají špatné zuby nebo nejsou dostatečně rychlí, tak uhynou hlady. To snad u lidí nechcete, ne?

Ten trh není nastaven tak, aby pojal rekvalifikované amatéry kolem 50 let věku, alespoň ne v míře, která stojí za řeč. To byste musel buď významně rozšířit ten trh, anebo snížit radikálně počet nezaměstnaných, což je v podstatě totéž.

0 0
možnosti
VB

silný kuřák

13. 9. 2010 8:12
Autor

má z velké části pravdu. Jestliže pokřivíte trh dotacemi, nemůžete očekávat, že bude fungovat. Navíc pokud někdo stanoví limity, kolik můžete čeho vyrobit. Ten náš trh už je tak pokřivený, že logika v něm není. Vítězí ten, kdo má známé. Ať už tam, kde se dotace přidělují anebo v Bruselu, kde se stanovují kvóty. Vždyť se podívejte, co my vlastně vyrábíme. Prakticky nic. S výjimkou elektřiny. Jinak všechno jsou služby - úředníci, dopravci, montéři, hospodští, prodavači, policie, zdravotnictví, školství a další a další. Tenhle stát žije nikoli z výroby, ale ze služeb. Jenže většina služeb je zbytných. To je první věc, kterou si lidé odpustí. A pak ta spirála dostává stále větší fofr a na úřadech práce se hromadí lidé, kteří jsou nezaměstnatelní, protože neexistuje výroba. A prapříčina je v těch dotacích, známých a v regulaci, která je přímo strašlivá.

0 0
možnosti
PA

Pepan A2

13. 9. 2010 7:57
A nenapadlo Vás, že ten pekař nestíhá splácet

i kvůli přebujelému administrativnímu aparátu? Stát, aby zaplatil své zaměstnance, ty peníze někde musí vzít. Proto platíme vysoké daně a odvody, které každého podnikatele neskutečně zatěžují. Další jsou spotřební daně, které si účtuje stát. Tyto položky neůměrně zatěžují výrobu a proto se u nás peče třeba z polské mouky. Nebo nechápu, proč my, jako bývalá cukrovarnická velmoc, dneska dovážíme cukr třeba ze Slovenska. Proto je třeba snížit tyto náklady státu i za cenu vyšší nezaměstnanosti. Vždyť není nutné, aby  nezaměstnaní seděli doma a jenom brali dávky. V celé republice je neskutečný nepořádek a úklid veřejných prostranství na plný úvazek by vyřešil více věcí naráz. Nezaměstnaní by nebrali dávky zadarmo, nemizely by u nich pracovní návyky a stát by omezil platby na úklid. No a pokud klesne zatížení podnikatelů tím, že stát sníží svoje nároky, pak třeba zase nastane doba, kdy budeme jíst rohlík upečený pekařem z české mouky.

0 0
možnosti
PM

mfdnes-bulvar

13. 9. 2010 7:39
prominte, ale

vase vyvody jsou naprosto zcestne...tvrdit, ze produktivita je pricinou nezamestnanosti je zhovadilost. mate vubec tuseni, kolikrat se zvysila za poslednich cca 250 let produktivita prace? pokud by platila vase teze, tak je dnes 95% nezamestnanost... vy jste typicky produkt dnesni doby - kazdy, kdo ma do zadnice diru, tak vi, jak funguje ekonomika a vi, co je pricinou hospodarske recese a korunuje to tim, ze je to kvuli nefungovani trzni ekonomiky, ha ha ha....kulovy s prehazovackouRv

0 0
možnosti
  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2062x
Žiji teď a tady v ČR. Žeru muziku, fotím pro radost a jsem založením optimista. Co se týče politiky, tak tam to neplatí. I když... Karta se snad začíná obracet! 

V diskuzích mám nickname vteck.