Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kalousek obrátil. Stravenky mohou zmírnit dopady krize a neruší se.

Z dnešní tiskové zprávy TOP9, podepsané Miroslavem Kalouskem: „Podle nových informací, které jsem obdržel považuji své předchozí rozhodnutí rušit stravenky za chybné. V době kdy vrcholí hospodářská krize a klesají příjmy domácností, by to byla chyba dvojnásobná. Podle našich nových informací by totiž firmy jen stravenky zrušily, bez adekvátní kompenzace, což by jen zhoršilo koupěschopnost domácností a ohrozilo poptávku na domácím trhu.“

Takovou hloubku hospodářské krize si nikdo neuměl představit.

„Je načase si přiznat, že nejsme vlastními silami nijak schopni ovlivnit průběh hospodářské krize a dostat do ekonomiky více peněz. Abychom jen neškrtali rozpočtu, a s obavami pouze nesledovali vývoj situace, musím aktivně zasáhnout. Udržení koupěschopnosti obyvatel i s dramatickými škrty ve veřejném rozpočtu je priorita číslo jedna pro novou vládu. Hodláme zavést nové systémové změny. Nehodláme si dále půjčovat a zadlužovat státní rozpočet, proto plánujeme zavedení druhé (komplementární) měny v ČR. Česká koruna bude nadále používána tak jak byla, budou v ní poskytovány úvěry občanů a firmám. Druhá, komplementární měna bude mít omezenou platnost a bude užívána pouze pro podporu vnitřního trhu. Prozatím, než stanovíme přesná pravidla pro používání a emise bankovek komplementární měny (KM), budeme podporovat stravenky.“

WIR, Zelený dolar a stravenky. Co mají společného.

„Stravenky jsem vždy považoval za nesystémové, než jsem zjistil, že obdoba našich stravenek funguje velmi dobře ve Švýcarsku, jedné z nejbohatších evropských zemí. Pod názvem WIR a s ročním obratem přes jeden a půl miliardy švýcarských franků pomáhá dávat práci i lidem, kteří nejsou schopni najít práci běžně placenou. Svou obdobu WIRu znají i Američané a Němci.“ „Komplementární měna (KM) není vázána žádnými mezinárodními ani bankovními pravidly a její používání je čistě v kompetenci národních států. Stravenek lze emitovat požadované množství, bez nutnosti zadlužovat státní rozpočet a zároveň pomůže lidem udržet životní úroveň. Díky časovému omezení platnosti KM také nebude docházet k hromadění a spekulacím, tak jak to bývá s měnami národními. Má potenciál zastavit deflaci, což je také velmi důležité.“ „V době krize, kdy k velkému množství nezaměstnaných přibude ještě nutnost významně snížit objem vyplácení sociálních dávek, by mohlo být široké užívání této komplementární měny polštářem proti dopadu tvrdých ekonomický opatření a škrtů na sociálně nejslabší.“

Stravenky jako komplementární měna?

„Podle odborné analýzy našich expertů se plánované škrty nejdramatičtěji dotknou důchodců, rodin s malými dětmi a lidí pobírajících invalidní důchod. Proto ke stávajícím důchodům a podporám v mateřské budou nově vypláceny i stravenky jako valorizace za zvýšení DPH, poplatky ve zdravotnictví a další. Úřady práce budou mít nově v kompetenci možnost zaměstnávat nezaměstnané a vyplácet část podpory v KM. Abychom nebyli nuceni ve státní správě tolik propouštět, bude nově část mzdy (prémie a osobní ohodnocení) vypláceny také v KM.
Toto opatření je samozřejmě pouze dočasné, než hospodářská krize pomine.
Váš Miroslav Kalousek“
Děkuji, že jste dočetli až sem. Takového prohlášení se téměř jistě od M. Kalouska nikdy nedočkáme, přestože by to byl krok hodný velkého a prozřetelného ministra financí za kterého se Miroslav Kalousek považuje. Jenže je to krok nesystémový, který M.K. nemá rád.
Důležitost zachování stravenek popsal velmi dobře pro Hospodářské noviny Jan Macháček a ušetřil mi čas.
Pokud vás zajímá více o komplementárních měnách. Jak je důležitá deflace v ekonomice od ekonoma UniCredit Bank.
To, že pouze škrty na výdajové stránce nemohou žádným způsobem oživit skomírající ekonomiky, je neoddiskutovatelné. Španělsko ohlásilo škrty, šetření a agentury jim snížily rating, protože to prý bude mít negativní dopad na ekonomiku. Jak zábavné. Zábavné?
Ještě jednou Španělsko. Je na tom tak špatně, že už se chystají masivní finanční injekce. Pokud je to pravda, tak už to jede s celou Evropou z kopce a vývoj je možný jakýkoliv, včetně možného krachu Eura, nebo celé EU.
Abychom se mohli vymotat z této ekonomické krize, museli bychom totiž vyřešit otázku jak dostat do ekonomiky peníze a přitom ji nezadlužit. To je problém obecný, nejen ČR.
Není podle mého názoru možné udělat krok a), kdy ořežeme dávky a výdaje, aniž bychom udělali krok b), kdy umožníme lidem a firmám si zajistit obživu. Podpora komplementárních měn by mohla ukázat jednu důležitou věc. Že v zemích, kde je aktivně podporují, se žije daleko lépe, než v zemích kde ne. A to by nebezpečně nabouralo celý systém, kdy trumfy v rukách drží bankéři a finančníci a kde člověk „nebankovní“ tahá za kratší konec.

Autor: Vít Šafránek | čtvrtek 17.6.2010 13:07 | karma článku: 15,39 | přečteno: 1840x
  • Další články autora

Vít Šafránek

Sputnik pro každého, V jako Hybrid

Jedním z cílů hybridní války je ztráta důvěry veřejnosti ve vlastní vládu a instituce. To se nám tady v Czechii daří svědomitě i bez přispění Ruské federace :-)

16.4.2021 v 13:51 | Karma: 15,33 | Přečteno: 360x | Diskuse| Občanské aktivity

Vít Šafránek

Divný roky

Když se nám před sedmi lety narodil hendikepovaný syn s vážnou diagnózou, tak se mi na chvíli zhroutil život. Byl jsem naštvaný na celý svět, bral jsem si to moc osobně.

21.9.2020 v 11:15 | Karma: 18,47 | Přečteno: 918x | Diskuse| Osobní

Vít Šafránek

Proč jsem byl „nejen“ na Letné i já.

Když v roce 2004 vyhrál Václav Klaus volbu prezidenta, tak jsem dočasně „emigroval“ a odjel do Anglie. Nechápal jsem, jak si můžeme zvolit člověka, který od revoluce pracuje na přesunu majetku státu do rukou kamarádům.

1.7.2019 v 12:10 | Karma: 26,87 | Přečteno: 1127x | Diskuse| Občanské aktivity

Vít Šafránek

Zeman a Šlouf na věčné časy

Dobrý den, dnes vám nabízím k pobavení další obrázek. Sliboval jsem, že se polepším a nebudu se strefovat jen do Klause. Tak zde je můj druhý oblíbenec. Ten první se už totálně odrovnal sám a schytal to i od nás blogerů celkem dost.

11.1.2013 v 14:24 | Karma: 13,53 | Přečteno: 982x | Diskuse| Politika

Vít Šafránek

Čert pro Klause

Dovolím si tu namalovat Klausovu nejmodřejší noční můru. Po poslední sérii výroků a chytrostí si opět hradní dědek zasloužil moji pozornost. Ještě tu pár kresbiček před tím, než se Jeho výsost odsune z úřadu do svého fanklubu mezi Svobodné asi přibude... Odpusťte mi to.

14.12.2012 v 16:11 | Karma: 15,53 | Přečteno: 1214x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2062x
Žiji teď a tady v ČR. Žeru muziku, fotím pro radost a jsem založením optimista. Co se týče politiky, tak tam to neplatí. I když... Karta se snad začíná obracet! 

V diskuzích mám nickname vteck.