Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Imperiální vojenské muzeum Duxford

V jednom malém, bezvýznamném hrabství jménem Cambridgeshire, s ještě bezvýznamnějším hlavním městem Cambridge se skrývá opravdový klenot, skvost při jehož vyslovení se každému velkému i malému klukovi rozbuší srdce a v okolí žaludku se objeví „motýlci“ v předzvěsti očekávání velkých věcí a zhmotněných snů. Nečekejte žádnou skvostnou architekturu, historie tu na vás také nedýchne a nákupy tu neuděláte vůbec žádné. Vítejte v Imperiálním vojenském muzeu Duxford.

Cambridge je o pár mil dál na sever, ale tam dnes nejezděte, leda byste zde chtěli vysadit drahou polovičku, aby vám nekazila vaše celodenní „kochání“. Vřele však doporučuji ji vzít sebou pod jakoukoliv záminkou, vrátíte jí tím včerejší otravné celodenní nákupy a věřte, pomsta to bude věru sladká!

Alenka v říši snů a osm expozic na ploše několika hektarů

Mým koníčkem v dětství byla modelařina, speciálně letadla druhé světové války mě nenechávala v klidu. Kdo jednou letadýlka lepil si jistě vzpomíná, jak obrovské potíže mu za komunistů činilo sehnat jakékoliv materiály k vybranému typu letadla, nedej bože fotografie kokpitu, či motoru. Tedy pokud zrovna nestavěl Spitfire, ke kterému se toho i v Čechách dalo sehnat dost. Tady si vše vynahradíte, oči vám budou přecházet a posléze slzet, když vám dojdou baterky ve foťáku.

Ve vstupním foyer si můžete koupit modely všech letadel vystavených v expozici, odbornou literaturu, mapy, plakáty, no a mimochodem také vstupenky. Není to nic levného, třicet dva liber na hlavu. Máte-li studentské průkazky - já měl ze City College Norwich, manželka ISIC z Čech, dostanete 50% slevu. Po průchodu halou jste TAM a můžete jít vlevo do Air Space hangáru, vpravo ke všem ostatním.

Air space hangár

V Air Space hangáru jsem se těšil především na „moskyta“ - de Havilland Mosquito, legendární francouzský (v diskuzi pod článkem mě opravili - jedná se o britský) bombardovací letoun vyrobený ze dřeva a plátna, který sloužil ve vojenském letectvu až do roku 1953, kdy byl nahrazen proudovými bombardéry. Nesmírně rychlý, neviditelný radarům, podlétával pod dráty vysokého napětí, aby přesně a cíleně bombardoval nepřátelské cíle. „Mediálně“ známý se stal díky operaci „Jericho“. Útokem skákavými pumami bez náloží na věznici, ve které byli drženi odbojáři a partyzáni, proboural zdi a umožnil tak vězňům prchnout.

To se odehrálo ve Francii a přečíst si o tom můžete knihu od Jacka Fishera: A zdi se hroutily. V hale se nachází „létající loď“ Short Sunderland, legenda Supermarine Spitfire, další legenda bombardér Avro Lancaster, dopravní Concorde a mnoho dalších. Všechno, co uvidíte v halách a hangárech je LETUSCHOPNÉ a pouze Concorde je tu uvězněn navždy, díky tomu, že původní runway byla přepůlena dálnicí M11 a je teď pro něj příliš krátká...

Hangáry dva až pět jsou věnovány historii

Naleznete zde exponáty počínaje americkými Mustangy a Hawker Hurricane, přes snad všechny modifikace letounů Spitfire, německé Focke Wulfy, Junkersy, Messerschmity, celkem desítky a desítky strojů. Mě nadchla možnost vidět pod ruce mechanikům při opravách techniky. Ano, čtete správně. Když budete mít štěstí, tak uvidíte pod kapotu letadel a budete si zblízka moci prohlédnout naolejované Rolls-Royce motory, pumovnice, systém zavěšení a vyklápění podvozků, systém odvádění zplodin z motorů, rozebrané kulomety a vůbec vše, z čeho bude vaše krásnější polovička bezpochyby šílet také...

The Land Warfare Hall

Perfektně naaranžované expozice pozemní techniky počínaje první světovou válkou až do současnosti. Houfnice, kanóny, tanky a jiná artilérie, to vše posazené do zákopů, zbytků domů a městské zástavby. Naleznete tu techniku americkou, britskou, německou i ruskou, vše krásně pohromadě. Figuríny vojáků a ostřelovačů dokreslují bojové scény. Jedinou slabinou této expozice je velmi tmavý interiér, kloudnou fotku neuděláte bez stativu a kvalitní techniky. Zde bych zmínil americký samohybný nosič střel používaný za války v Koreji. Ta raketa měla dostřel čtyřicet kilometrů a nesla jadernou nálož. Dodnes mi není jasné, jestli měli Američané skutečně v plánu rozpoutat takový armagedon jen pár kilometrů od svých pozic. Další věc na kterou bych chtěl upozornit je expozice vylodění v Normandii. Do ní se vchází výsadkovým člunem.

V okamžiku kdy vstoupíte do člunu se kolem vás rozpoutá akustické peklo. Začnou kolem vás svištět kulky, výbuchy dělostřeleckých granátů a kulometná palba je skutečně nadosah. V tu chvíli vám probleskne hlavou památná scéna z filmu Zachraňte vojína Ryana a vy si plně uvědomíte masakr do kterého ti vojáci šli. Když pak o kousek dál máte možnost osahat si výstroj, kterou měli na sobě, tak snad ani nechcete věřit, že se tohle vážně dá unést najednou.

Hangar 3 – The Maritime Collection

Námořní technika ve všech podobách počínaje ponorkami, přes torpéda, torpédoborce a válečné čluny a konče opět letadýlky. V době naší návštěvy byla bohužel uzavřená…

The American Air Museum

Nakonec jsem si nechal americké válečné stroje. V této hale naleznete letadla visící od stropu, letadla stojící na zemi, prostě letadla a vrtulníky všude kam se podíváte. B-17 Flying Fortress, B-24 Liberator, B-25 Mitchell, P-47 Thunderbolt, Phantomy a mnoho dalších. Stále mi není jasné jak mohli do toho hangáru nacpat takovou obludu jako je létající pevnost B-52 Stratofortress nebo SR-71 Blackbird. Blackbird – to pro mě vůbec bylo asi největší překvapení, měl jsem tak nějak zafixováno, že to stále patří k tajné výzbroji USA. No je vidět, že doba pokročila a tyto neviditelné bombardéry už patří do muzea... V expozici naleznete i bitevník A-10 Thunderbolt II ověšený zbraňovými systémy jako vánoční stromeček ozdobičkami, nebo jaderné střely s plochou dráhou letu Tomahawk, odpalované z ponorek.

Touto dobou už bude vaše drahá polovička posedávat po lavičkách, sledovat lidi, strop a všelijak jinak dávat najevo svoje znechucení nad takovou hromadou plechových monster. Nenechte se však odradit a nekompromisně zamiřte ven směrem k runway, uvidíte ještě odpalovací rampy německých střel V1, gibraltarský kanón – největší to kanón na světě a vůbec na runwayi se jistě bude poflakovat velké množství letadýlek. Navíc je tu ještě expozice navigační místnosti, ubikací a o to přeci nesmíte přijít. Nezapomeňte, že jste tu teprve šest hodin a do zavíračky pár hodin stále zbývá...

Letiště Duxford. Z Londýna se sem dostanete po M11 směr Cambridge. Přibližně po hodině svižné jízdy minete vpravo městečko Duxford, sjedete na prvním exitu vlevo na A505 a jste na místě. Oficiální webové stránky Imperial War Museum -

http://duxford.iwm.org.uk/ Vít Šafránek
Vít Šafránek
Autor: Vít Šafránek | sobota 16.4.2011 8:44 | karma článku: 23,99 | přečteno: 3382x
  • Další články autora

Vít Šafránek

Sputnik pro každého, V jako Hybrid

Jedním z cílů hybridní války je ztráta důvěry veřejnosti ve vlastní vládu a instituce. To se nám tady v Czechii daří svědomitě i bez přispění Ruské federace :-)

16.4.2021 v 13:51 | Karma: 15,33 | Přečteno: 360x | Diskuse| Občanské aktivity

Vít Šafránek

Divný roky

Když se nám před sedmi lety narodil hendikepovaný syn s vážnou diagnózou, tak se mi na chvíli zhroutil život. Byl jsem naštvaný na celý svět, bral jsem si to moc osobně.

21.9.2020 v 11:15 | Karma: 18,47 | Přečteno: 918x | Diskuse| Osobní

Vít Šafránek

Proč jsem byl „nejen“ na Letné i já.

Když v roce 2004 vyhrál Václav Klaus volbu prezidenta, tak jsem dočasně „emigroval“ a odjel do Anglie. Nechápal jsem, jak si můžeme zvolit člověka, který od revoluce pracuje na přesunu majetku státu do rukou kamarádům.

1.7.2019 v 12:10 | Karma: 26,87 | Přečteno: 1127x | Diskuse| Občanské aktivity

Vít Šafránek

Zeman a Šlouf na věčné časy

Dobrý den, dnes vám nabízím k pobavení další obrázek. Sliboval jsem, že se polepším a nebudu se strefovat jen do Klause. Tak zde je můj druhý oblíbenec. Ten první se už totálně odrovnal sám a schytal to i od nás blogerů celkem dost.

11.1.2013 v 14:24 | Karma: 13,53 | Přečteno: 982x | Diskuse| Politika

Vít Šafránek

Čert pro Klause

Dovolím si tu namalovat Klausovu nejmodřejší noční můru. Po poslední sérii výroků a chytrostí si opět hradní dědek zasloužil moji pozornost. Ještě tu pár kresbiček před tím, než se Jeho výsost odsune z úřadu do svého fanklubu mezi Svobodné asi přibude... Odpusťte mi to.

14.12.2012 v 16:11 | Karma: 15,53 | Přečteno: 1214x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2062x
Žiji teď a tady v ČR. Žeru muziku, fotím pro radost a jsem založením optimista. Co se týče politiky, tak tam to neplatí. I když... Karta se snad začíná obracet! 

V diskuzích mám nickname vteck.