Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Novotnak

18. 8. 2010 23:41
Spousta hloupostí a hlavně si extrémě protiřečíte

a ani si to nuvědumujete, chybí vám základní ekonomické povědomí. Z těch konkrétních věcí. 1. kritizujete inflaci, že vám ukrajuje z naspořených peněz, ale jaksi jste zapoměl, že inflace ukrajuje úplně stejným způsobem z dluhu, takže relativní výše splátek se díky inflaci neustále zmenšuje a když máte více dluhu než naspořených peněz pak to znamená, že inflace hraje ve váš prospěch. Když vám 3 % "ukrojí" z naspořených 100.000 tak jste přišel o 3.000,- a když vám 3 % "ukrojí" z půjčeného milionu tak jste vydělal 30.000,-. Další věc, cena vaší nemovitosti se v průběhu času zvyšuje vlivem inflace, takže navíc "vyděláte" dalších 30.000,- ... Samozřejmě, pokud nekoupíte nemovitost předraženou o 30 %, ale to je vaše hloupost, mohl jste si ji sám postavit o 50 % levněji, v tom vám nikdo nebránil. Pokud si myslíte, že lze půjčovat peníze na nemovitosti o 0,5 % nad reposazbami, tak proč to neděláte? Určitě byste našel hodně zájemců... Současné výše úr. sazeb začínají od 3,59 % na 5 letý fix.

0 0
možnosti

Novotnak

18. 8. 2010 23:50
a dál

to, že se majetek přesouvá do rukou bohatých je pravda, ale je to dáno dlouhodobou politikou státú, udržováním nízkých úrokových sazeb a rozsáhlým zadlužováním států, za to žádné banky nemohou, ty se jen přizpůsobují podmínkám. I vy máte na výběr jestli si koupíte domek na venkově za 500.000,- a s malou splátkou a malým přeplacením a postupně si ho zrekonstruujete a zvýšíte jeho hodnotu na dva miliony nebo si koupíte předražený byt od developerů za pět mega a dáte tak vydělat bohatým, je to na vás, nadávat umí každý!!!

0 0
možnosti

Mira UL

18. 8. 2010 16:33
Milý příteli,

a to jste doteď nevěděl, že v počátku splácení jakéhokoli úvěru splácíte v první řadě úroky a tepve po delší době se začne projevovat ve splátce úroku vyšší umoření? Je mi Vás líto, chudáčku, nikdo Vás nepoučil, že? A to ještě nevíte, že s růstem inflace poroste úrok na každé nové fixační období. Je docela dobře možné, že bydlení ve "vlastním" Vás vyjde mnohem dráž než bydlení v nájemním bytě. A dobře Vám tak - měl jste lépe myslet dopředu. Naletěl jste bance na vějičku levné hypotéky a myslel jste si, že jste banku přechytračil. A nakonec jedna pozitivní zpráva - nejste v tom sám. Doufám, že brzy si budu moct koupit Váš byt za polovinu pořizovací ceny. Budu totiž platit hotově.

miroslav.vojta

0 0
možnosti

Alergik71

18. 8. 2010 16:40
Re: Milý příteli,

Zapomínáte, že s rostoucí inflací nemovitost získává na ceně a vaše peníze cenu ztrácí. Takže nakonec si nemusíte koupit nic. ;-)

0 0
možnosti

Kolokol

18. 8. 2010 12:38
Z článku je přesně vidět, jak tato civilizace jde do kopru

Bydlení je základní lidská potřeba a tudíž se od toho odvíjí jakési právo a možnost požadovat aby mi to někdo zajistil např. bezúročnou hypotékou. Když už jsme u toho, jak byste si takové naplnění základní lidské potřeby představoval? Tedy kvalitativně. Byt, domek se zahradou, 100 m2 na osobu, jedna ložnice na osobu?

0 0
možnosti

www.cestazkrize.cz

18. 8. 2010 13:26
Re: Z článku je přesně vidět, jak tato civilizace jde do kopru

8-o asi tak nějak.8-o No vlastně bych vše ponechal poptávce a nabídce. Jen bych změnil pravidla financování. Zřejmě jsem se špatně v blogu vyjádřil. Hypotéka je pro banky téměř bez rizika, díky tomu že je zajištěná majetkem. Nevím, proč by na tom měli takto vydělávat.

0 0
možnosti

ErikS78

18. 8. 2010 11:53
asociálnost bank a lidská hloupost

autor dost výstižně a s nadhledem popsal momentální stav v oblasti bydlení a obchodu s nemovitostmi. Nynější stav  ze strany bank je při nejmenším asociální a hraničící s lichvou to je nepopiratelný fakt. Bydlení je z hlediska existenciálního potřebou základní a pokud má člověk vytvářet pro společnost nějaké hodnoty a vychovávat děti potřebuje k tomu adekvátní prostor nezbytně nutný což mu poskytuje bydlení. Je teda nemorální parazitovat na základní lidské potřebě? ano to se dnes skutečně děje, ceny nemovitosti jsou zatím i navzdory krizi nastaveny hodně vysoko, tak stejně je tomu u hypoték, tudíž stále narůstá počet lidí kteří nedosáhnou na pokrytí této základní lidské potřeby. Kdo je rozumný  a řádně si přečte smlouvu kterou se upisuje "ďáblu"  tak určitě nemůže na tyto podmínky přistoupit já osobně jsem se takhle "nedohodl" v pěti bankách, žel bohu žádná nebyla ochotná dohodnout se na nějakém tom kompromisním řešení z pozice své síly a ne zrovna moc velkého konkurenčního prostředí.

0 0
možnosti

jeste asocialnejsi grupa

18. 8. 2010 11:59
Re: asociálnost bank a lidská hloupost

ucelem bank neni nejaka "socialnost", ale maximalizace zisku ... stejne tak, jako u kterekoliv jine soukrome firmy. nepredpokladame nejakou "socialnost" u pekare, ktery chce za svoje housky zaplatit, nepredpokladame "socialnost" u automechanika, ktery zadarmo auto neopravi, necekame nic podobneho ani od zedniku, kteri zadarmo barak nepostavi ani neopravi ... proc by se tedy mely chovat socialne zrovna banky ?

mohu se zeptat, jake bylo to vami nabizene "kompromisni reseni" ? predpokladam neco ve stylu "vy mate hromadu penez, ja bych potreboval z te hromady trosku pujcit, tak vite co, odsypte me tady do batuzku, a kdyz se zadari, tak vam mozna neco z toho i vratim ... a kdybych nahodou nevratil, vsak tech penez mate dost, tak neubude" ...

0 0
možnosti

silný kuřák

18. 8. 2010 9:25
Každá

společnost musí mít základní předpis, od něhož se má odvíjet všechno ostatní. U nás by to měl být Občanský resp. Obchodní zákoník. Tam se praví něco o nepřiměřeném zisku a o využívání tísně jedné ze smluvních stran. Nikdo nepopírá, že banky mají vydělávat, ale v souladu s určitou mravností, která je naznačena ve zmíněných předpisech. Nevzpomínám si z poslední doby na nějaký případ, kdy by za podobné prohřešky, jak výše uvedeno, byl někdo stíhán. Přitom lichva je společensky jedním z nejnebezpečnějších přestupků, protože dostává lidi do neřešitelných situací. Bohužel ve společnosti, která ani netuší, co přiměřenost či mravnost je, budu patrně čekat marně.

0 0
možnosti

Alergik71

18. 8. 2010 9:31
Re: Každá

To, že jste to neslyšel, moc neznamená. Za lichvu zde již padli tresty.:-/ Hypotéky bank však lichva nejsou.

0 0
možnosti

Alergik71

18. 8. 2010 8:56
Hurá

Další pan regulátor. Tak pokud chcete aby na tom banky nebo někdo jiný nevydělával tak to zřejmě bude muset dělat stát a z našich daní. To já rozhodně nechci protože to povede ke korupci a větším ztrátám (logicky nebude dostatek levných prostředků pro všechny).

Vzít si či nevzít hypotéku (či jiný úvěr) je na každém z nás. Stejně tak výběr banky a schopnost vyjednat si podmínky.

Dokonce panáček odhalil anuitní splácení ;-D Může si přeci vybrat i jiné nebo splácet mimořádně v termínu fixace bez poplatku ;-)

Ten závěr je truchlivý, ale ony ty měny byly jako na houpačce pořád a výkyvy na akciovém trhu také nejsou novinkou. To přeci není důvod k regulaci...

0 0
možnosti

www.cestazkrize.cz

18. 8. 2010 9:12
Re: Hurá

a co jiného regulovat než zdroje, které jsou omezené? Tedy pozemky a nemovitosti na kterých stojí? Bydlet musíte. Hypotéka stojí prakticky stejně jako nájem, na konci placení vám však něco zbyde. Můžete to prodat a z toho žít, nebo pronajímat a z toho žít, nebo prostě cokoliv. Při placení nájmu si akorát tak můžete sbalit kufry a vypadnout. Navíc - peněz by mohl být dostatek, tisknou se vesele, jak na běžícím pásu. Jen se nalévají tam, kde vy to nevydíte. Ještě jedna věc - jaký je pro vás osobně finanční rozdíl mezi anuitem a jednorázovým vložením peněz kromě toho, že si teoreticky můžete zkrátit dobu splácení? Což můžou i ostatní při konci fixace? Vyhnete se placení úroků? Vysvětlete mi to pěkně prosím...

0 0
možnosti

Sup01

18. 8. 2010 8:52
propaganda

Bohužel jste sám propadl stupidnímu marketingu hypotečních bank - a to že vlastnické bydlení je nejlepší řešení. Není - vždy záleží na momentální situaci u úrokových sazeb. vlastní byt není zabezpečení na stáří !!! je to náklad, o kterém nikdy předem nevíte, zda si ho budete moct v dané době dovolit !!

0 0
možnosti

Alergik71

18. 8. 2010 8:57
Re: propaganda

Krásné na dnešní době je to, že si každý může vybrat...;-)

0 0
možnosti

jeste asocialnejsi grupa

18. 8. 2010 8:45
u fsech marxu ...

k cemu jinemu by asi tak mely slouzit SOUKROME banky, nez k tvorbe zisku pro sve majitele, pripadne akcionare ? vy se opravdu domnivate, ze nejaka soukroma firma bude COKOLIV delat jenom pro "blaho vseho lidu", "celospolecensky prospech", ci cokoliv tomu vzdalene podobneho, aniz by z toho mela hmotny prospech ?

0 0
možnosti

strycek-Joe GmbH

18. 8. 2010 8:20
Banky jsou v současném systému neúměrně preferovány

například tím, že jejich vlastníci mají neodůvodněné zisky a zaměstnanci neodůvodněné platy. Vše hradí klienti, a to zejména prostřednictvím katastrofálně vysokých poplatků. Situace byla nastartována zejména tím, že stát prodal Českou spořtelnu - tím byly uvolněny ruce zahraničnímu kapitálu.

0 0
možnosti

a-b-c-d

18. 8. 2010 8:14
jo,

ale je dobře si uvědomit, že tyhle myšlenky, jistě logické a rozumné, jsou také komunistické...

(což není kritika)

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS