Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ceny plynu – je v Česku plynový kartel?

Dobrý den. Dnes napíšu něco o cenách plynu. Kdo plynem topí, vaří a ohřívá vodu, měl by hodně zpozornět. Cena plynu totiž neustále roste a jak zřejmě tušíte, není vše možné vysvětlit zdražováním ropy na burzách.

Stále rostoucí ceny plynu donutily většinu majitelů rodinných domů snížit energetickou náročnost na minimum. Pokud úspora energií činí 60%, pak díky neustálému každoročnímu zdražování je částka na faktuře po letech nižší pouze o třetinu. Ve městě už obvykle není možné opětovné povolení kotle na tuhá paliva k vytápění. Co tedy dál? Změnit dodavatele?

Řeší změna dodavatele neustálé zdražování? Zvýšení cen totiž ohlásili svorně všichni distributoři. A jako důvod opět svorně uvádějí pokles kurzu koruny vůči dolaru a stoupající cenu ropy na světových trzích. V dnešní době internetu není problém si dohledat jak se má skutečnost. Čekají nás poměrně zajímavé věci, jak uvidíte z grafů.

Jak to tedy vypadá s cenou ropy?

Průměrná cena ropy byla v loňském roce 106 dolarů za barel a nyní je za tuto průměrnou cenu také k mání, nicméně stoupající cena v prvních čtyřech měsících je naprosto zřetelná a je o 23% vyšší než před rokem. Jakou má souvislost ropa s cenou zemního plynu? To vidíme na dalším grafu. Žádnou. Cena nejen že nekopíruje cenu ropy, ale ani s ní příliš nekoresponduje. Jako důvod zdražování plynu tedy cena ropy není akceptovatelná.

Cena plynu za uplynulý rok

Z grafu vyplývá, že průměrná cena plynu se pohybuje kolem 4,3 dolaru za jednotku, dnešní cena plynu je stejná jako byla přesně před rokem, je podstatně nižší než cena průměrná (o zhruba 16%!) a cena na trzích by tedy výslednou maloobchodní cenu směrem nahoru ovlivňovat neměla, spíše naopak. Co ten dolar?

Kurz dolaru v roce 2011

Tak tady už je vidět, že cena dolaru byla v průměru 17.58 Kč a v současné době je o cca šest procent vyšší. Nicméně výkyvy jsou oboustranné. Dnes je dolar za 18.02 Kč.

Jaký je tedy skutečný důvod zdražování? Dolar?

Dobrá, v tom případě, ale měly firmy v květnu cenu zlevnit, protože nakupovaly za výrazně výhodnějších podmínek. Místo toho zdražovaly už v červnu o sedm a o devět a půl procenta (E.ON a RWE). Nyní od prvního listopadu zdražují o dalších pět a půl procenta. Celkem tedy o téměř patnáct procent v případě RWE!

Cena plynu v CZK za uplynulé tři roky

Jak je vidět z tohoto grafu, tak cena plynu byla na minimu v roce 2009 a to byl také rok kdy obchodníci skutečně snížili ceny pro koncového zákazníka. Je někde v mých výpočtech chyba, nebo neznám všechny souvislosti které jsou s nákupem a prodejem plynu spojené?

Nicméně v roce 2009 byl propad cen plynu na burzách o neuvěřitelných 68%. Snížil nějaký obchodník s plynem cenu plynu o takovej ranec? Ne, bylo to o celá dvě a půl procenta! Jinak se cena plynu hýbala téměř výhradně směrem nahoru. V současné době podle mého názoru důvody ke zdražování nejsou.

Jaké tedy jsou důvody pro tak výrazné zdražování nechám na vašem úsudku. V příštím roce se cena navíc opět zvýší o další minimálně čtyři procenta kvůli našim zákonodárcům resp. DPH.

RWE – Energy to lead

Chápu, že motivací firmy je vždy maximalizace zisku. RWE je na trhu největší, nejdražší, má nejvíce zákazníků a neustále cenu žene vzhůru. Ostatní firmy svou cenu od RWE odvozují, snaží se být levnější o cca. deset procent. Kde je nějaká skutečná konkurence? Cenu přeci jako obchodník určím podle ceny nákupu, plus ceny za distribuci plus marži! Zkuste si schválně zavolat do E.on nebo Pražské plynárenské. Cenu z nich budete dostávat složitě, všichni vám ale okamžitě řeknou kolik uspoříte u nich vzhledem k RWE. To je způsob fungování konkurence v Česku.

RWE – Company to leave

A propos – věděli jste, že RWE letos změnila obchodní podmínky a nedovoluje jednostranně odstoupit od smlouvy bez udání důvodu? Dokážete si vůbec představit, že byste svým zákazníkům zakázali odebírat jiné než vaše zboží? Že byste ve smlouvě o dodávkách napsali, že odstoupit od smlouvy mohou pouze v takovém a takovém případě a pak, že jsou nuceni ještě tři měsíce po té odebírat a platit za vaše zboží? Kdo by s vámi takovou smlouvu vůbec uzavřel?

Nárok na odstoupení máte totiž pouze v případě stěhování či převodu nemovitosti. No a pak také samozřejmě v případě změny obchodních podmínek dodavatelem, nebo ceníku a to deset dní před nabytím platnosti. Takže neváhejte, nejlepší příležitost je právě nyní, RWE zdražuje od 1. listopadu. Můžete dát najevo, že s těmito praktikami nechcete mít nic společného. Je to zřejmě to jediné co v současné době můžeme dělat, tak toho využijme.

Na závěr

Ačkoliv změnou dodavatele jistě ušetříte – speciálně pokud jste u RWE, pak stále platí, že stejně zaplatíte více než loni a více než předloni. Navíc tu zůstává jedna otázka. Je v Čechách v obchodu s plynem skutečná konkurence? Odpovědět si můžete sami.

http://safranek.blog.idnes.cz

Autor: Vít Šafránek | pátek 14.10.2011 14:14 | karma článku: 21,40 | přečteno: 1560x
  • Další články autora

Vít Šafránek

Sputnik pro každého, V jako Hybrid

Jedním z cílů hybridní války je ztráta důvěry veřejnosti ve vlastní vládu a instituce. To se nám tady v Czechii daří svědomitě i bez přispění Ruské federace :-)

16.4.2021 v 13:51 | Karma: 15,33 | Přečteno: 360x | Diskuse| Občanské aktivity

Vít Šafránek

Divný roky

Když se nám před sedmi lety narodil hendikepovaný syn s vážnou diagnózou, tak se mi na chvíli zhroutil život. Byl jsem naštvaný na celý svět, bral jsem si to moc osobně.

21.9.2020 v 11:15 | Karma: 18,47 | Přečteno: 918x | Diskuse| Osobní

Vít Šafránek

Proč jsem byl „nejen“ na Letné i já.

Když v roce 2004 vyhrál Václav Klaus volbu prezidenta, tak jsem dočasně „emigroval“ a odjel do Anglie. Nechápal jsem, jak si můžeme zvolit člověka, který od revoluce pracuje na přesunu majetku státu do rukou kamarádům.

1.7.2019 v 12:10 | Karma: 26,87 | Přečteno: 1127x | Diskuse| Občanské aktivity

Vít Šafránek

Zeman a Šlouf na věčné časy

Dobrý den, dnes vám nabízím k pobavení další obrázek. Sliboval jsem, že se polepším a nebudu se strefovat jen do Klause. Tak zde je můj druhý oblíbenec. Ten první se už totálně odrovnal sám a schytal to i od nás blogerů celkem dost.

11.1.2013 v 14:24 | Karma: 13,53 | Přečteno: 982x | Diskuse| Politika

Vít Šafránek

Čert pro Klause

Dovolím si tu namalovat Klausovu nejmodřejší noční můru. Po poslední sérii výroků a chytrostí si opět hradní dědek zasloužil moji pozornost. Ještě tu pár kresbiček před tím, než se Jeho výsost odsune z úřadu do svého fanklubu mezi Svobodné asi přibude... Odpusťte mi to.

14.12.2012 v 16:11 | Karma: 15,53 | Přečteno: 1214x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2062x
Žiji teď a tady v ČR. Žeru muziku, fotím pro radost a jsem založením optimista. Co se týče politiky, tak tam to neplatí. I když... Karta se snad začíná obracet! 

V diskuzích mám nickname vteck.