Wall Street, zlato, akcie a peníze

5. 09. 2011 14:03:44
Pro toho, kdo sleduje ekonomiku a hospodářství nezmíním nic nového. Peníze uvolňované evropskými a americkými vládami se dostávaly a dostávají do nesprávných (nebo správných - záleží na úhlu pohledu) rukou, tak jak někteří skeptici předpovídali.

Růst ceny akcií, komodit a zlata

Po finančním krachu a následném propadu spotřeby a poptávky po roce 2008 bylo potřeba dostat na trh levné peníze. Tak si to aspoň naplánoval FED. Jednak proto aby oslabil dolar, pak také proto aby domácnosti začaly utrácet. První se celkem daří, druhé nikoliv. Místo toho začaly raketově růst akcie firem a komodity jako zlato, stříbro a potraviny. Čtyř set procentní zisky při nákupu stříbra to ilustrují nejlépe, ostatní zůstávají pozadu „jen“ o řád.

To samozřejmě neznamená nic jiného, než že čerstvě natištěné peníze se dostaly na účet fondů, investičních společností a bank, které je dále poskytly pouze solventním klientům. Ti je následně investovali do zmiňovaných produktů. Nyní je zřejmé, že růst cen akcií nemá nic společného se stabilitou a hospodářstvím. Naopak, investoři zřejmě proto některé akcie vyprodávají.

Zlepšení ekonomiky se nekoná

Je to opět jen přelévání kapitálu, bez jakéhokoliv reálného výkonu. Připomeňme si, že mělo dojít ke snížení nezaměstnanosti, oživení realitního trhu, investic firem do získávání nových zakázek a rozvoje podnikání.

Není žádným překvapením, že nezaměstnanost se stále zkrotit nedaří. (Na západ je daleko hůře...) Bankám už nehrozí tak obrovské ztráty, ale krachují státy, které se na jejich záchranu zadlužily. Nemovitosti jsou stále na dně (jestli si nebudou hledat nové).

Je to pořád stejná písnička. Aby někdo peníze získal, musí se jiný zadlužit. A vrátit víc, než si půjčil, což opět neznamená nic jiného, než že někdo třetí musí zbankrotovat. Nebo tisknout další a další peníze, tak jak činil FED

Zlepšení ekonomiky se nekoná

Ani hlavy pomazané nevědí co dál a tápou. V daných mantinelech z toho totiž ven nelze. Na západ od nás se stále zřejměji blýská na horší časy a hřmění je už slyšet až sem. Nebo ne? Zajímavé je, že odborníci už nedoporučují např. investice do zlata, je prý nadhodnocené. Nicméně to záleží pouze na jedné věci. Na tom jestli FED začne s dalším „kvantitativním uvolňováním“. Nově natištěné peníze opět cenu zlata a akcií zvednou. Se zlepšení v ekonomice to nebude mít společného opět nic, vsaďme se.

Co si myslíte vy? A co na to Investoři?



safranek.blog.idnes.cz
Autor: Vít Šafránek | pondělí 5.9.2011 14:03 | karma článku: 12.07 | přečteno: 1052x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Luboš Smrčka

Zemřel demýtizátor racionality

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

29.3.2024 v 14:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 93 | Diskuse

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 27.01 | Přečteno: 599 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.87 | Přečteno: 915 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 35.05 | Přečteno: 1597 | Diskuse
Počet článků 45 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1950

Žiji teď a tady v ČR. Žeru muziku, fotím pro radost a jsem založením optimista. Co se týče politiky, tak tam to neplatí. I když... Karta se snad začíná obracet! 

V diskuzích mám nickname vteck.

free counters

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...