Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Existuje něco horšího než Evropská unie?

Neexistence demokratických principů, amatérské a byrokratické řízení, lži v oblasti státních financí, zvyšování daní, korupce a stoupající náklady na státní aparát jako takový. Účelově spojené státy do politicko-ekonomického monolitu se snahou potlačovat svobodu slova a demokracii jako takovou, navíc ta dluhová krize za kterou může euro.

Mám pocit, že napsání příspěvku v tomto smyslu stačí k tomu, aby si mnoho blogerů našlo vděčné a věčné téma. A samotná EU jim v tom práci usnadňuje. Jenže…

EU není ideální soustátí, ale rozhodně se zdá být lepší řešení pro Evropu, než velké množství politicky a ekonomicky rozdrobených státečků. Pidi zemiček které se mezi sebou perou o „konkurenční výhody“ v podobě stále nižších a nižších výrobních nákladů, které si hrají každý na vlastním písečku a navzájem jdou proti sobě. Zemí které se předhánějí v rušení sociálních výdobytků ve víře, že se pak všichni budou mít lépe. Kdy individualismus vedoucí až k extremismu a osobní prospěch především, považujeme za důkaz vyspělosti jedince a kultury.

Velký problém přitom je, že se vše měří penězi a to včetně člověka samého, ačkoliv člověk je ten, který peníze jako prostředek směny vynalezl. A monopol na tisk peněz jsme již dávno odevzdali nadnárodním institucím, jdoucími pouze za svými zájmy.

Žijeme v době, kdy produkce všeho co kolem sebe vidíme je daleko snazší a dostupnější, než kdykoliv předtím. Přesto náš život kvalitnější není. Mimo jiné nás trápí korupce, malost a ubohost politiků a svoji frustraci často přenášíme o úroveň výše, jen co se dozvíme, že pomazánkové máslo se nařízením shora bude jmenovat jinak než pomazánkové máslo. Pak je Evropská unie na forhontu a pliveme po ní.

Sílící extremismus v Evropě přitom také nelze ignorovat. Může být společně s hospodářskou krizí, finanční nestabilitou a nejistotou skutečným koncem EU jako takové. K radosti především Ruska a jiných velkých hráčů s mocenskými ambicemi.

Osobně mě těší, že aspoň Španělé a Řekové se začínají masově bouřit proti současné nadnárodní politicko-finančnické oligarchii, která vysává národní státy a jejich občany. Stávky v Česku zatím masově zřejmě nehrozí, jak ukázala včerejší akce. Nicméně je vidět, že Evropská Unie je neustále v procesu vzniku, který bude trvat ještě dlouhou dobu a je stále ještě možné že to dopadne dobře. Politici ale musí začít naslouchat vlastním občanům.

Evropa nutně potřebuje být jednotná a akceschopná, reagovat rychle na světové změny. To zřejmě nepůjde jinak než jejím sjednocením. Možná i za cenu ztráty části suverenity.

Možná to vidím naivně, ale Evropská Unie, pokud se zaměří na vlastní potravinovou, energetickou, vojenskou a peněžní soběstačnost, pak bude na cestě správným směrem. Pokud se začne více bránit dovozu dotovaného a nekvalitního zboží. Pokud si jednou vyjasní svůj postoj k arabskému světu a Africe vůbec. Pokud bude politicky navenek vystupovat jednotně, pak bude rovnocenným hráčem. To se jí zatím nedaří, přesto bych jí dal šanci.

Mojí noční můrou je totiž žít v politicky rozdrobené Evropě, plné malých-velkých demagogů a narcisů typu Berlusconiho, Klause, Mečiara, Orbána... Nebo v extrémním případě Karadžičů, Lukašenků a Miloševičů, v zemích zmítaných politickou nestabilitou a válkami.

Zatím se zdá, že EU slouží pouze k osobnímu obohacování jednotlivých politiků v Bruselu, snazšímu diktátu nadnárodních korporací a svázání jednotlivých států shora měnovou unií. Pokud se ukáže, že to tak je, pak si Evropská Unie nezaslouží nic jiného než reset. Španělé se po něm už natahují.

safranek.blog.idnes.cz/

Autor: Vít Šafránek | pátek 17.6.2011 7:03 | karma článku: 15,23 | přečteno: 1106x
  • Další články autora

Vít Šafránek

Sputnik pro každého, V jako Hybrid

Jedním z cílů hybridní války je ztráta důvěry veřejnosti ve vlastní vládu a instituce. To se nám tady v Czechii daří svědomitě i bez přispění Ruské federace :-)

16.4.2021 v 13:51 | Karma: 15,33 | Přečteno: 360x | Diskuse| Občanské aktivity

Vít Šafránek

Divný roky

Když se nám před sedmi lety narodil hendikepovaný syn s vážnou diagnózou, tak se mi na chvíli zhroutil život. Byl jsem naštvaný na celý svět, bral jsem si to moc osobně.

21.9.2020 v 11:15 | Karma: 18,47 | Přečteno: 918x | Diskuse| Osobní

Vít Šafránek

Proč jsem byl „nejen“ na Letné i já.

Když v roce 2004 vyhrál Václav Klaus volbu prezidenta, tak jsem dočasně „emigroval“ a odjel do Anglie. Nechápal jsem, jak si můžeme zvolit člověka, který od revoluce pracuje na přesunu majetku státu do rukou kamarádům.

1.7.2019 v 12:10 | Karma: 26,87 | Přečteno: 1127x | Diskuse| Občanské aktivity

Vít Šafránek

Zeman a Šlouf na věčné časy

Dobrý den, dnes vám nabízím k pobavení další obrázek. Sliboval jsem, že se polepším a nebudu se strefovat jen do Klause. Tak zde je můj druhý oblíbenec. Ten první se už totálně odrovnal sám a schytal to i od nás blogerů celkem dost.

11.1.2013 v 14:24 | Karma: 13,53 | Přečteno: 982x | Diskuse| Politika

Vít Šafránek

Čert pro Klause

Dovolím si tu namalovat Klausovu nejmodřejší noční můru. Po poslední sérii výroků a chytrostí si opět hradní dědek zasloužil moji pozornost. Ještě tu pár kresbiček před tím, než se Jeho výsost odsune z úřadu do svého fanklubu mezi Svobodné asi přibude... Odpusťte mi to.

14.12.2012 v 16:11 | Karma: 15,53 | Přečteno: 1214x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2062x
Žiji teď a tady v ČR. Žeru muziku, fotím pro radost a jsem založením optimista. Co se týče politiky, tak tam to neplatí. I když... Karta se snad začíná obracet! 

V diskuzích mám nickname vteck.