Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Peníze, dluhy, tržní ekonomika a nezaměstnanost

Nejsou peníze na rekonstrukce a výstavbu silnic, na zdravotnictví, na důchody, na školství. K penězům je dnes možné přijít dvěma legálními způsoby. Vzít si úvěr, nebo si je vydělat prací (dávkami). Banky půjčují stále méně a práce ubývá, jsme tedy v začarovaném kruhu. Peníze už téměř čtyřicet let* nemohou existovat bez dluhu, splácení dluhů množství peněz v oběhu snižuje.

Již před osmdesáti lety ekonom John Maynard Keynes poznal, že nedostatek práce je způsoben nedostatkem peněz. Což se dnes velmi dobře ukazuje všude, nejlépe ve státní správě.
Nezaměstnanost je průvodním jevem tržního hospodářství. To na jednu stranu vyžaduje stále vyšší produktivitu, na straně druhé se snaží udat své produkty na přesycený trh. Je přímá úměra mezi produktivitou a nezaměstnaností. Když někdo začne vyrábět stejné množství produktů s menším množstvím lidí, ti ostatní o práci přijdou. To je první rána pod pás neoliberální politice.
Příklad: V našem městě jsou dva pekaři. Jeden z nich modernizuje stroje a je schopen vyrobit dvojnásobné množství rohlíků. Nakupuje více mouky, dostává množstevní slevu a vyrábí levněji. Druhý pekař skončí živnost a rekvalifikuje se na programátora. V sousedním městě však jiný pekař dostane dotaci na nákup dodávky a začíná dovážet i do našeho městečka. Nasadí dumpingové ceny a náš zbývající pekař nemá na splácení strojů. Zařízení prodává, bankrotuje, absolvuje rekvalifikaci „Základy s počítačem a účetnictví“ a stává se úspěšným ekonomem. Píše knihy a články o tom jak zkrachoval. V sousedním městě pekaře koupí nadnárodní společnost, v rámci „optimalizace výroby a alokace zdrojů“ mu nabídnou práci ve 150 Km vzdáleném městě a místní provozovnu zavřou.
My pak jezdíme do supermarketu, kde se peče z polské mouky, slovenských kvasnic a ukrajinských vajec. Cena za rohlík pak závisí na stanovisku společnosti a neodráží výrobní cenu. Prostě je jednou za devadesát halířů, jindy za korunu padesát, podle toho kolik chceme ubrat zákazníků konkurenci. Tolik lekce z tržní rovnováhy.
Nadhodil jsem téma rekvalifikace záměrně, obvykle se s nimi ohání zastánci tržního modelu hospodářství a EU na ně hojně posílá dotace. Může mi někdo prosím zodpovědět otázku, kdo zaměstná šedesáti-letého bývalého traktoristu se znalostí internetu, Wordu a Excelu?
Jisté strany nám slibují, že vezmou dávky těm, kteří nechtějí pracovat. S představou vykrmeného cikána se zlatými řetězy na krku tleskáme. Bezva, stát šetřit musí, to je jasné. Mohlo by tak dojít k situaci, kdy lidé na straně jedné mají stále méně v kapsách, šetří, spoří si na důchody a stát se zadlužuje stále více v kontrastu s tím. Jenže zatím se šátrá pouze v kapsách rodin s dětmi a nízkopříjmovým skupinám obyvatel.
Ubude nám státních zaměstnanců. Velmi dobrá zpráva pro kritiky přebujelého státního aparátu. Pro nás to ale znamená, že se na úřadech práce více zapotí. V soukromém sektoru totiž práce není, nezaměstnanost poroste a dosáhne tak úrovně vyspělých západních zemí.
Státy mají teď na výběr ze dvou možností. Šetřit i za cenu toho, že se hospodářství utlumí díky nedostatku peněz mezi lidmi a firmami, nebo začít tisknout peníze a vytvářet pracovní příležitosti přímo. Tím se budou znehodnocovat úspory a důchody všech. Americký FED doporučuje tisk dalších peněz (hospodářství USA je z velké části postavené na službách), američané už další zadlužování nechtějí.
Je potřeba dodat, že dalším průvodním jevem tržního hospodářství bývalo vedení válek, říká se tomu politika dělových člunů. Odborně řečeno „ochrana obchodních zájmů vojenskou intervencí v cizině“. Za tuto myšlenku letos rezignoval prezident Německa Horst Köhler.
Zdá se, že liberálové dostali další tvrdý direkt své ideologii volného trhu a soutěžení, tím že v české Škodovce se nebude vyrábět SuperB a zřejmě ani jiné lepší modely jako Octavia. Jsou příliš dobří a produktivní. Český stát válku Německu nevyhlásí a tak budeme dále montovnou levných a kvalitních vozů, teď vlastně již jen vozíků.
* Od roku 1971, kdy byl zrušen zlatý standard.
Napsáno pro blog iDnes.cz a www.cestazkrize.cz

Autor: Vít Šafránek | pondělí 13.9.2010 7:08 | karma článku: 16,10 | přečteno: 1480x
  • Další články autora

Vít Šafránek

Sputnik pro každého, V jako Hybrid

Jedním z cílů hybridní války je ztráta důvěry veřejnosti ve vlastní vládu a instituce. To se nám tady v Czechii daří svědomitě i bez přispění Ruské federace :-)

16.4.2021 v 13:51 | Karma: 15,33 | Přečteno: 360x | Diskuse| Občanské aktivity

Vít Šafránek

Divný roky

Když se nám před sedmi lety narodil hendikepovaný syn s vážnou diagnózou, tak se mi na chvíli zhroutil život. Byl jsem naštvaný na celý svět, bral jsem si to moc osobně.

21.9.2020 v 11:15 | Karma: 18,47 | Přečteno: 918x | Diskuse| Osobní

Vít Šafránek

Proč jsem byl „nejen“ na Letné i já.

Když v roce 2004 vyhrál Václav Klaus volbu prezidenta, tak jsem dočasně „emigroval“ a odjel do Anglie. Nechápal jsem, jak si můžeme zvolit člověka, který od revoluce pracuje na přesunu majetku státu do rukou kamarádům.

1.7.2019 v 12:10 | Karma: 26,87 | Přečteno: 1127x | Diskuse| Občanské aktivity

Vít Šafránek

Zeman a Šlouf na věčné časy

Dobrý den, dnes vám nabízím k pobavení další obrázek. Sliboval jsem, že se polepším a nebudu se strefovat jen do Klause. Tak zde je můj druhý oblíbenec. Ten první se už totálně odrovnal sám a schytal to i od nás blogerů celkem dost.

11.1.2013 v 14:24 | Karma: 13,53 | Přečteno: 982x | Diskuse| Politika

Vít Šafránek

Čert pro Klause

Dovolím si tu namalovat Klausovu nejmodřejší noční můru. Po poslední sérii výroků a chytrostí si opět hradní dědek zasloužil moji pozornost. Ještě tu pár kresbiček před tím, než se Jeho výsost odsune z úřadu do svého fanklubu mezi Svobodné asi přibude... Odpusťte mi to.

14.12.2012 v 16:11 | Karma: 15,53 | Přečteno: 1214x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

VIDEO: Londýnem běhali splašení koně. Zkrvavení vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32,  aktualizováno  20:16

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

VIDEO: Slovenský pravičák vypustil nad hlavou europoslancům holubici míru

24. dubna 2024  20:09

Krajně pravicový slovenský europoslanec Miroslav Radačovský překvapil přítomné na jednání...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2062x
Žiji teď a tady v ČR. Žeru muziku, fotím pro radost a jsem založením optimista. Co se týče politiky, tak tam to neplatí. I když... Karta se snad začíná obracet! 

V diskuzích mám nickname vteck.