Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stát, banky, peníze a lichva

Na to, že současný peněžní systém je nevyhovující a blíží se kolapsu poukazuje již poměrně mnoho ekonomů. Uvádí několik důvodů. Mezi ty nejdůležitější patří to, že je nestabilní protože počítá pouze s růstem a pomocí důmyslného mechanismu přesouvá majetek chudších vrstev k vrstvám nejbohatším. Tím vytváří nerovnováhu a pomocí inflace likviduje úspory a důchody. Bankovní ústavy neslouží k distribuci peněz, podpoře podnikání, ale k vytváření zisku.

Obchod se základními potřebami

Je bydlení základní potřeba? Domnívám se, že ano. Každý touží po svém bydlení, ale se současnou cenou nemovitostí se při placení nájmu našetřit na dům nedá. Bereme si tedy hypotéku. Banky velmi rády půjčují. Objem úvěrů neustále stoupal, lidé měli z čeho splácet. Pak přišel finanční krach, po něm hospodářská krize a nezaměstnanost, která ještě může růst. Co teď bude s hypotékami?
Hypotéky se svými pěti, šesti procenty jsou lichva, nevím jak pojmenovat společnosti které půjčují peníze na úrok vyšší. Dříve byla lichva tvrdě trestána, posléze povolena židům jako nečistým. Proč je dnes legální?

Banka o svůj zisk přijít nechce, není charita

Co tedy bude s hypotékami? Banka bude chtít peníze zpět. To je jediná jistota, a zisk, to je jediné kritérium. Část lidí na splácení hypoték nebude mít peníze (odhaduje se až 20%) a čeká je jednání s bankou. V první fázi se nějak domluví. Banka přistoupí na rozložení splátek do více let, nebo pouze platbu úroků, splátky jistiny se odloží. Dříve nebo později, přijde rozhodnutí co dále. Pokud se nezlepší situace, banka dům zabaví a prodá. Jenže ani tím to bohužel neskončí. Vzhledem k tomu, že se v podobné situaci nachází více lidí, ceny bytů klesají. Nejdříve klesaly kvůli propadu poptávky, nyní mohou klesat díky zvýšeným prodejům. Tratit budou v konečném důsledku všichni. V Americe se v uplynulém roce ceny nemovitostí na mnoha místech propadly o dalších 30% a jsou dále prázdné.

Zpět k penězům. Za byt, který před šesti lety stál 1,5mil Kč a splátka hypotéky je deset tisíc měsíčně již bylo zaplaceno cca 720 tisíc Kč. Tedy téměř polovina kupní ceny. Jenže při anuitním splácení je dluh umořen o pouhých 303 tisíc Kč! Úroky jsou v tuto chvíli ve výši neskutečných 58% procent, v číselném vyjádření 417 tisíc Kč. Cena nemovitosti ještě loni mohla mít tržní cenu dva milióny. Po loňském propadu bude moci být prodána s trochou štěstí za cenu kupní.*

Čím déle probíhá pouze platba úroků a odkládá se splátka jistiny, tím se bilance horší. Dále se může zhoršovat stav nemovitosti, kvůli neschopnosti investovat do oprav a údržby a tím i dále klesat cena. Nakonec může cena za nemovitost klesnout tak, že ani nepokryje zbytek dluhu.

Stát stojí za těmi, kteří chtějí zisk

Za to může současný peněžní úrokový systém a stát, který preferuje zisk soukromých společností před sociální stabilitou a pomocí inflace účelově zvyšuje ceny všeho zboží od rohlíků po nemovitosti. Celé to také úzce souvisí s důchody a budoucími příjmy obyvatelstva. Jak? V deníku Dnes vyšel komentář, kde ekonom jisté instituce si všímá toho, že stát se nyní svými škrty snaží šetřit, kde se dá a to i formou zrušení odpočtu zaplacených úroků z hypoték od daňového základu. (Nemohu to už dohledat, pokud někdo naleznete ten článek – doplním sem odkaz.) Považuje to za špatné a domnívá se, že je potřeba aby naopak podpora samostatného bydlení byla rozšířena. Protože i to je forma spoření na důchod. Z penzijních fondů může být jeden velký tunel. Takový ten český. Pokud přežijí inflaci. Jako příklad nesmyslnosti penzijního spoření udává odkládání deseti procent platu v roce 1990, tedy tři sta korun měsíčně. Co bychom měli dnes při spoření této částky?

Nemovitosti jako penze, základní potřeba a investice

Proč není odlišeno, zda se jedná o nemovitost k vlastnímu bydlení, nebo k pronájmu? Dokážu si představit systém, kdy hypotéka na první nemovitost by nebyla úročena vůbec, případně pouze diskontní sazbou, kterou určuje ČNB, plus řekněme půl procenta navíc jako „náklady na provoz“ s poskytnutím a vedením úvěru bance. Současně by zůstal i odpočet zaplacených úroků z daňového základu. Abychom zabránili vzniku hypotéční bubliny jako se to stalo (nejen) v Americe, mohli bychom uvalit xx% poplatek (záměrně nepíšu daň) na druhou a další nemovitost, také je zatížit úrokem standardním. Poplatek by mohl být odveden do penzijních fondů, které by pak měly na důchody. Zastánci volného trhu se teď se teď chytají za hlavu. Došlo by omezení trhu s nemovitostmi?

Nerovnováha na trhu

Mohla by tato regulace vytvářet nerovnováhu? Ano, ale tržní ekonomika ji vytváří tak jako tak. Mám v živé paměti situaci v Británii, kde velkou část nemovitostí drží takzvaní landlordi, kteří se živí jejich skupováním a pronajímáním. Ceny drží vysoko (financují nákupy úvěry, platí úroky) a vytváří lukrativní zóny občas poloprázdných čtvrtí. Na druhé straně města pak stát provozuje tzv. „council flats“, neboli obecní byty za dotované nájemné. Vytvářejí se tím téměř chudinské čtvrtě s vysokou kriminalitou na straně jedné a městské části s cenami vysokými a nedostupnými na straně druhé. To je tržní „rovnováha“. Nastává pak situace, že na bydlení komerční nelze dosáhnout kvůli vysoké ceně, na obecní je dlouhý pořadník. V Čechách to zatím není tak zřetelné, ale směřujeme do stejné situace.
Smí se spekulovat a obchodovat s něčím bez čeho se neobejdeme? Tedy se střechou nad hlavou? Došlo by díky těmto úpravám k lepšímu narovnání situace, nebo by ji naopak zhoršilo?
Vidíme, že současný systém nereflektuje potřeby jednotlivců, ale zisk. Mělo by být jednoznačně odlišeno, jestli dům, či byt bude sloužit k bydlení, nebo k vytváření zisku. Ten, kdo si byt koupil na hypotéku za účelem zisku, může ukončit business plán, byt prodat a neřeší žádnou zoufalou situaci. Ať nese náklady. Na rozdíl třeba od rodiny s dětmi.
To je můj názor. Trochu se nad tím zamysleme. V dnešní době, kdy jsou všechny měny jako na houpačce, kdy akcie a trhy padají a nabírají na síle pouze na základě něčích prohlášeních, by nějaký pevný bod byl potřeba. Dejme si aspoň nějakou jistotu v podobě bydlení…
*(Výjimky tvoří lukrativní nemovitosti v Praze a jiných velkých městech.)

Autor: Vít Šafránek | středa 18.8.2010 7:01 | karma článku: 21,79 | přečteno: 1861x
  • Další články autora

Vít Šafránek

Sputnik pro každého, V jako Hybrid

Jedním z cílů hybridní války je ztráta důvěry veřejnosti ve vlastní vládu a instituce. To se nám tady v Czechii daří svědomitě i bez přispění Ruské federace :-)

16.4.2021 v 13:51 | Karma: 15,33 | Přečteno: 360x | Diskuse| Občanské aktivity

Vít Šafránek

Divný roky

Když se nám před sedmi lety narodil hendikepovaný syn s vážnou diagnózou, tak se mi na chvíli zhroutil život. Byl jsem naštvaný na celý svět, bral jsem si to moc osobně.

21.9.2020 v 11:15 | Karma: 18,47 | Přečteno: 918x | Diskuse| Osobní

Vít Šafránek

Proč jsem byl „nejen“ na Letné i já.

Když v roce 2004 vyhrál Václav Klaus volbu prezidenta, tak jsem dočasně „emigroval“ a odjel do Anglie. Nechápal jsem, jak si můžeme zvolit člověka, který od revoluce pracuje na přesunu majetku státu do rukou kamarádům.

1.7.2019 v 12:10 | Karma: 26,87 | Přečteno: 1127x | Diskuse| Občanské aktivity

Vít Šafránek

Zeman a Šlouf na věčné časy

Dobrý den, dnes vám nabízím k pobavení další obrázek. Sliboval jsem, že se polepším a nebudu se strefovat jen do Klause. Tak zde je můj druhý oblíbenec. Ten první se už totálně odrovnal sám a schytal to i od nás blogerů celkem dost.

11.1.2013 v 14:24 | Karma: 13,53 | Přečteno: 982x | Diskuse| Politika

Vít Šafránek

Čert pro Klause

Dovolím si tu namalovat Klausovu nejmodřejší noční můru. Po poslední sérii výroků a chytrostí si opět hradní dědek zasloužil moji pozornost. Ještě tu pár kresbiček před tím, než se Jeho výsost odsune z úřadu do svého fanklubu mezi Svobodné asi přibude... Odpusťte mi to.

14.12.2012 v 16:11 | Karma: 15,53 | Přečteno: 1214x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 7:53

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při incidentu se...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2062x
Žiji teď a tady v ČR. Žeru muziku, fotím pro radost a jsem založením optimista. Co se týče politiky, tak tam to neplatí. I když... Karta se snad začíná obracet! 

V diskuzích mám nickname vteck.